SL

Zgodovina

Začetki zgodbe AERODIUM segajo v leto 1979, ko je kanadsko podjetje pod vodstvom izumitelja Jean St. Germaina ustvarilo prvi rekreativni vertikalni vetrovnik. Že od samega začetka naprej se skupina AERODIUM posveča razvoju tehnologije, s katero bi lahko  približala letenje najširšim množicam.

           
           Jean St Germain, Canada, 1979

Zgodba mednarodne skupine AERODIUM se je začela leta 2005 v Latviji, ko se je bivši kaskader Ivars Beitāns odločil postaviti prvi vetrovnik na evropskih tleh. Ekipa je trdno vztrajala na začrtani poti in dokazala, da je letenje mogoče, ter odprla prvi vetrovnik v Evropi dostopen množicam. Vetrovnik se je zgledoval po pionirski kanadski izvedbi, vključili pa so tudi nekaj naprednejših inovacij.
 
Preboj je prinesel nepozaben spektakel na zaključni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Torinu leta 2006, ko je ekipa zanesenjakov svetu pokazala svojo veličino. Vetrovnik, ki je omogočal zračne akrobacije na višini 25 metrov je bil posebej izdelan prav za to predstavo. Množice ljudi po vsem svetu so osuple, saj do tedaj običajni ljudje niso vedeli, da je takšno letenje sploh mogoče. Krstna TV predstava v vetrovniku na svetu je ljudem pokazala, da so sanje »leteti kot ptica« postale resničnost.
 

           
           AERODIUM, OI Torino, 2006

Skupina AERODIUM je nadaljevala začrtano pot in uspešno prodirala na svetovne trge. Podjetje je poskrbelo za nepozabne spektakle v Italiji na premieri filma “Superman se vrača”, v Rusiji na predstavitvi logotipa “Soči 2014”, na največjem potujočem evropskem muzikalu “Peter Pan”, na 200. obletnici Mexico Citya, v latvijskem paviljonu na svetovni razstavi “World Expo” na Kitajskem in drugje.  AERODIUM  je postavil tudi Guinessov svetovni rekord v kategoriji letenja v odprtem vetrovniku in sodeloval  s svetovno znano filmsko zvezdo Jackie Chan, ki je v vetrovniku posnel leteče scene za svoj zadnji film “Kitajski zodiak”.

           

           Latvijski pavilijon, EXPO 2010, Shanghai

Skupina AERODIUM danes sodi med vodilne svetovne proizvajalce vetrovnikov. AERODIUM je edino podjetje na svetu, ki izdeluje različne tipe vertikalnih vetrovnikov (odprti, hibridni in zaprti), prav tako pa izvaja tudi »custom made« projekte po meri.

Hvala!

Vaš vpis je shranjen!