SL

Pogosta vprašanja

Vprašanje

KAJ POMENI LETETI V VETROVNIKU?

Odgovor

Klub temu, da začetki vertikalnih vetrovnikov segajo do opreme za treniranje vojaških padalcev in astronavtov, so vetrovniki v zadnjih letih vedno bolj popularni kot zabava za vse, ki iščejo nove občutke. Letenje v vetrovniku je namreč edinstvena izkušnja, ki je ne moremo doživeti v vsakdanjem življenju.  To so sanje, ki smo jih na neki točki sanjali mnogi. Da smo v zraku, svobodni, brez kakršnihkoli pripomočkov in dodatkov. 
Zračni tok v vetrovniku je tako močan, da vam omogoča, da preprosto ležete nanj in na njem letite, brez kril! S spreminjanjem položaja telesa boste zaradi delovanja aerodinamičnih zakonitosti v zračnem toku lahko izvedli različne letalne prvine in občutili neizmerno zadovoljstvo.

Vprašanje

KAKŠNE SPRETNOSTI IN SPOSOBNOSTI SE RAZVIJEJO OB LETENJU?

Odgovor

Letenje v vetrovniku razvije močan občutek za ravnotežje in koordinacijo, pomaga pri krepitvi hrbtnih mišic in drugih mišičnih skupin. Po opravljenem letenju v vetrovniku boste vaše telo lažje koordinirali in nadzirali tudi v ostalih športih.

Vprašanje

ALI SE JE TEŽKO NAUČITI LETETI?

Odgovor

Letenje v vetrovniku se začne s krajšo teoretično in video pripravo v smislu varnega letenja in nadaljuje s kriki navdušenja med samim letenjem.  Pri tem gre tako za fizični izziv glede svojih sposobnosti kot tudi za zadovoljstvo po uspešno opravljenem letenju. Če ste odprti za nove stvari in ste pripravljeni odkrivati nepoznano, potem vam letenje ne bo predstavljalo nobene težave. Najbolj važno je, da se sprostite, sledite navodilom vašega inštruktorja in uživate v letu.

Vprašanje

KAKO DOLGO TRAJA, DA SE NAUČIŠ LETETI?

Odgovor

S pomočjo inštruktorjev bo vsak, ki si bo želel to poizkusiti, tudi poletel. Če pa bi se radi naučili leteti neodvisno, pa je težavnost primerljiva z učenjem smučanja ali deskanja. Glede na naše izkušnje je dve minuti dovolj, da boste razumeli kako se leti. Če bi radi doživeli svobodo gibanja, pa priporočamo, da se ta čas podaljša na 4-10 minut. Toliko letenja običajno zadostuje za osnovno stabilno letenje. Ko ste enkrat stabilni, sledi proces izboljševanja vaših letalnih sposobnosti, ki v tem športu ne poznajo meja!

Vprašanje

ZAKAJ OBSTAJAJO OMEJITVE GLEDE VELIKOSTI IN TEŽE?

Odgovor

Strokovnjaki so določili omejitve glede višine in teže na podlagi izračunov, da bi s tem zagotovili kar se da varno in udobno letenje. Z drugimi besedami - ljudje, ki tehtajo manj kot 20 kg bi leteli previsoko, tisti s 140 kg ali več, pa se ne bi dvignili od tal.

Vprašanje

ALI BOM LETEL RES VISOKO IN ALI LAHKO PADEM DOL?

Odgovor

Varnost letalcev je eden od ključnih kriterijev našega delovanja. Vetrovnik ima spodaj posebno prožno varnostno ponjavo, ki omogoča, da letalec varno pristane ali pade na njo. Prav tako bo višina letenja pod nenehnim nadzorom operaterja vetrovnika in inštruktorja. Oba zagotavljata, da je letalec le nekaj metrov nad mrežo. Seveda se da leteti tudi višje, ampak to za začetnike ni primerno.

Vprašanje

ALI JE TO PODOBNO KOT SKOK IZ LETALA?

Odgovor

Hitrost pretoka zraka v vetrovniku z 200 km/h daje zelo podoben občutek prostemu padu, ampak vseeno tukaj ni prisotnega letala, padala,... Premiki telesa v vetrovniku in v prostem padu iz letala oboji temeljijo na zakonih aerodinamike in so si med seboj zelo podobni.

Vprašanje

REZERVIRAL SEM ENO URO LETENJA. ALI JO LAHKO RAZDELIM NA VEČ DELOV?

Odgovor

Seveda. Naš cilj je ohraniti sproščeno in pozitivno vzdušje, v katerega ne sodijo izčrpani letalci. Če ste utrujeni, bomo vaš čas v vetrovniku prestavili in omogočili drugim letalcem, da bodo leteli namesto vas. Med tem časom se boste vi spočili in pridobili energijo za naslednji let.

Vprašanje

ALI LAHKO LETIM TUDI V SLABEM VREMENU?

Odgovor

Seveda. Morda se sliši paradoksalno, ampak v hladnem vremenu ima zrak najboljšo nosilnost in je zato tudi najbolj primeren za letenje. Ne glede na to pa se v zelo mrzlih vremenskih razmerah (manj kot -5ºC), kot tudi med močnimi neurji letenje prekine, vaša rezervacija pa prestavi v skladu z medsebojnim dogovorom na drug termin.

Hvala!

Vaš vpis je shranjen!